Πακέτο δράσεων με στόχο την αποχώρηση του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ετοιμάζει παρασκηνιακά η Λευκωσία ενόψει και της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Αθήνα.

Η κυπριακή πρόταση αναμένεται να στηριχθεί στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ για τα ομοσπονδιακά έσοδα και τον διαμοιρασμό τους, ενώ εξετάζονται και μέτρα αντίδρασης στην περίπτωση που η Άγκυρα επιμείνει στις απαράδεκτες θέσεις της.

Σύμφωνα με τη «Σημερινή» το πακέτο της Λευκωσίας προνοεί μεταξύ άλλων:

- Αποχώρηση του Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ και δέσμευση από πλευράς Τουρκίας ότι δεν θα επανέλθει

- Επαναφορά των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ που ορίζουν ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση

- Δήλωση των Αναστασιάδη-Έρογλου ότι δεσμεύονται από τις προαναφερθείσες συγκλίσεις, με στόχο την «κατοχύρωσή» τους

- Μελέτη από εμπειρογνώμονες, η οποία θα καθορίζει το μοντέλο διαχείρισης του φυσικού αερίου, θα ενισχύει τις συγκλίσεις και τη δέσμευση ότι τα οφέλη από τους φυσικούς πόρους θα αφορούν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους.

Σημειώνεται ότι η τελική μορφή του «πακέτου» θα αποφασιστεί μετά τη νέα σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα. Η αντιπρόταση της Λευκωσίας θα απαντάει στα τουρκικά «επιχειρήματα» για μονομερή αξιοποίηση του φυσικού αερίου από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και στη φόρμουλα Άιντα που απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ δεν ικανοποίησε και τις απαιτήσεις Έρογλου. Η αντιπρόταση θα έχει τον χαρακτήρα πακέτου που είτε θα συμφωνηθεί σε όλες του τις πτυχές είτε θα αποσυρθεί.

Η συνάντηση κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον ομόλογό του της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στις 5-6 Δεκεμβρίου θα αποτελέσει την πρώτη οδό διαβίβασης της πρότασης Αναστασιάδη στην Άγκυρα και παράλληλα ο κ. Σαμαράς θα διερευνήσει τις τουρκικές προθέσεις μέσω των συνομιλιών του με τον κ. Νταβούτογλου.

Οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ για τα έσοδα από το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με μετάφραση που παραθέτει η «Σημερινή» των συγκλίσεων της περιόδου 2008-2012 για τον διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο στα «συνιστώντα κρατίδια» «όλα τα έσοδα από τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας θα ανήκουν στην Ομόσπονδη Κυβέρνηση».

Η κατανομή των εσόδων της Ομόσπονδης Κυβέρνησης θα γίνεται ως εξής:

• Μέρος των εσόδων από έμμεσους φόρους θα επαναδιανέμεται στα συνιστώντα κρατίδια στη βάση πληθυσμιακής αναλογίας
• Μέρος των εσόδων (που θα αποφασιστεί) θα επαναδιανέμεται στα συνιστώντα κρατίδια στη βάση του ΑΕΠ καθενός συνιστώντος μέρους

Και πιο συγκεκριμένα:

6% του συνόλου των εσόδων της Ομόσπονδης Κυβέρνησης θα μπαίνει σε ειδικό ταμείο ανάπτυξης του ομόσπονδου προϋπολογισμού και θα χρησιμοποιείται ως εξής:
5/6 του συνολικού ποσού θα χρησιμοποιούνται για υλοποίηση έργων υποδομής στο Τουρκοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο
• 1/6 του συνολικού ποσού θα χρησιμοποιείται για υλοποίηση έργων υποδομής στο Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο

Η διανομή των ομοσπονδιακών εσόδων θα έχει ισχύ για περίοδο 13 ετών ή μέχρι το βιοτικό επίπεδο στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο ανέβει στο 85% του βιοτικού επιπέδου στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.

Πηγή: newsit.com.cy
 
Top