Οι Σέρβοι πολίτες έχουν πιο θετική στάση απέναντι στη Ρωσία από ό, τι στην ΕΕ, αλλά θα προτιμούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους να ζήσουν στην ΕΕ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Strategic Marketing για το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, αποκαλύπτει ότι οι διαφωνίες στη Σερβία αναφορικά με την ΕΕ δεν θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες, καθώς το 54% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η στήριξη στην ένταξη στην ΕΕ παραμένει στο ίδιο επίπεδο όπως τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ η θετική στάση απέναντι στην ΕΕ αυξήθηκε από το 27% του Φεβρουαρίου στο 32% του Νοεμβρίου.

Ακόμη, το 40% έχει αρνητική άποψη για την ΕΕ, ενώ το 17% αρνητική στάση απέναντι στη Ρωσία. Η θετική άποψη απέναντι στη Ρωσία αυξάνεται, με 52% το Νοέμβριο, 5 μονάδες πάνω συγκριτικά με τον Φεβρουάριο.

Ενώ τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πόλωση στη σερβική κοινωνία, τα δεδομένα θα πρέπει επίσης να διαβαστούν και διαφορετικά. Η έρευνα έδειξε ότι το 70% των Σέρβων θα ήθελαν να δουν τα παιδιά τους ζουν στην ΕΕ και αν επιλέξουν να ζήσουν στο εξωτερικό, ενώ μόνο το 17% θα επέλεγε τη Ρωσία.

Η προτίμηση για την Ευρώπη εξηγείται από τα οφέλη που προσδοκούν οι πολίτες από την ΕΕ. Υποθέτουν ότι η ένταξη θα έχει θετικό αντίκτυπο στις υποδομές, καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου (70%), στη δικαιοσύνη (69%), στην υγειονομική περίθαλψη (67%), στην εκπαίδευση (66%), στην οικονομία (64%) , στην ανεργία και στη διαφθορά (63%).

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχουν εμπιστοσύνη στη σερβική κρατικούς θεσμούς. Η μεγαλύτερη σε αξιοπιστία είναι η αστυνομία (48%), και η κυβέρνηση, η οποία είδε την εμπιστοσύνη να αυξάνεται από 44% το Φεβρουάριο στο 48% το Νοέμβριο. Από την άλλη πλευρά, το 50% είπαν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Λιγότερο αξιόπιστοι είναι οι εισαγγελείς (66%) και τα δικαστήρια (68%). Το δικαστικό σύστημα είναι γνωστό αδύναμο σημείο στη Σερβία, με διαδικασίες που διαρκούν πολύ καιρό, γεγονός που το καθιστά αναποτελεσματικό τρόπο για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

EurActiv Σερβίας
 
Top