Στηρίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν η Εξεταστική Επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ψήφισε κατά της παραπομπής τεσσάρων πρώην υπουργών σε δίκη ενώπιον του αρμόδιου Ανώτατου Συμβουλίου, στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς που τράνταξε συθέμελα στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2013 τον στενό κύκλο του νυν προέδρου.

«Συγκάλυψη κατ' εντολή του AKP και του προέδρου Ερντογάν» καταγγέλλει το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στηλιτεύοντας την απόφαση της απόφαση της 14μελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής, η πλειονότητα των μελών της οποίας είναι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι βουλευτές ψήφισαν κατά της παραπομπής με ψήφους εννέα έναντι πέντε -με τις εννέα ψήφους να ανήκουν σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

«Σήμερα γίναμε μάρτυρες στη Βουλή της συγκάλυψης του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς στην ιστορία της Τουρκίας κατ' εντολή του Κόμματος AK και του προέδρου. Η έκβαση είναι θλιβερή» δήλωσε ο βουλευτής του CHP Λεβέντ Γκοκ στους δημοσιογράφους κατόπιν της ψηφοφορίας.

Η επιτροπή συστάθηκε τον Μάιο προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία των εισαγγελέων κατά των τεσσάρων πρώην υπουργών, οι οποίοι σύσσωμοι αρνούνται τις κατηγορίες διαφθοράς που τους αποδίδονται.

Ο Ταγίπ πρωθυπουργός, πρωθυπουργός τότε και νυν πρόεδρος, έχει παρουσιάσει το σκάνδαλο ως συνωμοσία για πραξικόπημα ενορχηστρωμένη από τον πρώην σύμμαχό του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι αποκαλύψεις οδήγησαν στην παραίτηση των υπουργών Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς αντικαταστάθηκε σε ακόλουθο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής θα έλθει προς συζήτηση στις 30 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία έχει τον τελικό λόγο ως προς το εάν οι τέσσερις πρώην υπουργοί θα παραπεμφθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο, αποκλειστικά αρμόδιο για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν υπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», καταγράφονται δύο τάσεις εντός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η πρώτη άποψη, την οποία μοιράζεται ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστηρίζει ότι η παραπομπή των πρώην υπουργών στο ανώτατο δικαστήριο θα ωφελήσει το AKP καθ' οδόν προς τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο διότι θα δώσει την ευκαιρία στους υπουργούς να αθωωθούν.

Υποστηρικτές της συγκεκριμένης άποψης επιχειρηματολογούν επίσης ότι η απουσία της όποιας νομικής διαδικασίας θα ρίξει σκιά σε ολόκληρο το κόμμα ακόμη και εάν οι πρώην υπουργοί είναι αθώοι.

Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, την οποία κατά πληροφορίες στηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, η δίωξη των υπουργών θα ζημιώσει την πάγια γραμμή του κόμματος ότι οι έρευνες του Δεκεμβρίου του 2013 ήταν σκέλος συνωμοσίας για πραξικόπημα με ενορχηστρωτή τον Γκιουλέν.

Η έρευνα για διαφθορά ήλθε στο φως με τις επιδρομές που έγιναν πέρυσι στις 17 Δεκεμβρίου προκαλώντας μεγάλε αναταράξεις στην κυβέρνηση. Σε απάντηση ο Ερντογάν προχώρησε σε εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό, μεταθέτοντας χιλιάδες αστυνομικούς και εκατοντάδες δικαστές και εισαγγελείς.

Ο Ζεκερίγια Οζ, πρώην αναπληρωτής προϊστάμενος της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, και άλλοι τρεις εισαγγελείς που εργάσθηκαν στην έρευνα για διαφθορά, παραμερίστηκαν από την υπόθεση μερικές εβδομάδες μετά τις αστυνομικές επιδρομές, στη διάρκεια των οποίων τέθηκαν υπό κράτηση δεκάδες πρόσωπα, περιλαμβανομένων γιων πρώην υπουργών.

Νέοι εισαγγελείς διορίσθηκαν μετά τον παραμερισμό τους, οι οποίοι και απέσυραν τον Οκτώβριο τις κατηγορίες.

Πηγή: news.in.gr
 
Top