Θολό διαμορφώνεται το τοπίο όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου. Και τούτο διότι τη στιγμή που το ΥΠΕΚΑ έχει εξαγγείλει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου της τάξης του 5% από τον Ιανουάριο και της τάξης του 20% από τον Μάρτιο, η μείωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα το 2014 επιφέρει εξελίξεις, που μπορεί να αποδειχθούν δυσάρεστες για τον καταναλωτή.

Ο λόγος είναι ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στη χώρα μας το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, επέστρεψε στα επίπεδα του 2005, με τη μείωση να ανέρχεται στο 25%. Ως κύρια αιτία για την πτώση αυτή στην κατανάλωση εμφανίζεται η κατάρρευση στη ζήτηση από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με εξαίρεση τη ΔΕΗ, που χρησιμοποιούν ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο. Διότι κατά τα άλλα η οικιακή και η επαγγελματική κατανάλωση κατέγραψαν μεν πτώση, αλλά όχι τόσο μεγάλη που να οδηγεί σε ανατροπή των έως σήμερα δεδομένων (έως -8,3% στην Αθήνα, έως -4% στη Θεσσαλονίκη και έως -3,5% σε Βόλο - Λάρισα).

Τίμημα

Η σημαντική μείωση της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο φαίνεται όμως ότι θα υποχρεώσει τη ΔΕΠΑ να πληρώσει «πρόστιμο» στην Gazprom, καθώς το είδος του συμβολαίου που έχει συνάψει για την προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό προβλέπει την καταβολή τιμήματος, στην περίπτωση που δεν απορροφηθούν εντός συγκεκριμένων προθεσμιών οι ποσότητες που είχαν προσυμφωνηθεί.


Το γεγονός αυτό ενέχει λοιπόν τον κίνδυνο την κάλυψη της διαφοράς να επωμισθούν με κάποιον τρόπο, εν τέλει, οι οικιακοί καταναλωτές, όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως.
Οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ - Gazprom βρίσκονται πάντως σε εξέλιξη, με την ελληνική πλευρά να διατυπώνει τα αιτήματά της προς τη ρωσική, ιδίως για τις ποσότητες που πρόκειται να αγοράσει τα επόμενα δύο χρόνια. Εάν, ωστόσο, επιβεβαιωθεί η δυσμενής εκδοχή, έρχεται νέα ανατροπή με την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση εάν τελικά θα μειωθεί η τιμή του ή όχι.
 
Top