Μια απόφαση η οποία επηρεάζει σαφώς και άμεσα την Κύπρο, ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανακοίνωσε συγκεκριμένα πλήρη αμνηστία για τα κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν στη Ρωσία.


«Προτείνω να εφαρμοστεί πλήρης αμνηστία για την επιστροφή κεφαλαίων στη Ρωσία. Για όλο το ποσό. Και άπαξ. Επαναλαμβάνω, πλήρης αμνηστία. Ας το κάνουμε τώρα, από σήμερα, αλλά μόνο για μια φορά», δήλωσε ο Πούτιν.

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο Ρώσος Πρόεδρος έφερε ως παράδειγμα όσα συνέβησαν στην Κύπρο το 2013, για να αιτιολογήσει τις προσπάθειες για επαναπατρισμό ρωσικών εταιρειών, εννοώντας σαφώς το κούρεμα καταθέσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση αυτή, απέφυγε να το κάνει.

«Δεν πρόκειται -είπε- να σχολιάσω δηλώσεις ή αποφάσεις μιας άλλης κυβέρνησης. Αυτό που μπορώ να εκφράσω ξανά είναι την αυτοπεποίθησή μας ότι η Κύπρος ήταν και παραμένει ένα εξαιρετικό κέντρο παροχής επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και στην ενίσχυση αυτού του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος είναι που επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, ασχέτως των όποιων άλλων εξελίξεων», σημείωσε.

Η πρόταση Πούτιν έγινε στο ετήσιο διάγγελμά του στη Γενική Συνέλευση στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, η νομιμοποίηση του κεφαλαίου και της περιουσίας θα γίνει μέσα από ασφαλείς νομικές εγγυήσεις, όσον αφορά στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες με offshore περιουσιακά στοιχεία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να κλείσει εντελώς το κεφάλαιο της φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία της οικονομίας μας και της χώρα μας», είπε ο Πρόεδρος.

Πλήρης φορολογική αμνηστία σημαίνει ότι όσοι επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους στη Ρωσία, δεν θα υπόκεινται σε έρευνα προέλευσης των ποσών. «Ας δώσουμε μια ευκαιρία σε όλους, που επιθυμούν να επιστρέψουν τα κεφάλαια στη Ρωσία. Προτείνω μια πλήρη αμνηστία κεφαλαίων, που επιστρέφουν στη Ρωσία. Για τις μικρές επιχειρήσεις προτείνω: Εάν, εντός τριών ετών, η εταιρεία δεν έχει καταδικαστεί για παραβάσεις, τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα υπάρχουν έλεγχοι» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πούτιν τόνισε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Για τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά, θα πρέπει να δοθούν φοροαπαλλαγές, καθώς και για τις παραγωγές, οι οποίες άνοιξαν για πρώτη φορά. «Η Ρωσία παραμένει ανοικτή στις ξένες επενδύσεις και στα κοινά πρότζεκτ με άλλες χώρες.

Είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες και στην υλοποίηση κοινών σχεδίων και επενδύσεων.
Δεν πρόκειται να διακόψουμε τις σχέσεις μας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», τόνισε ο Πρόεδρος Πούτιν, επισημαίνοντας πως παράλληλα η Ρωσία ενισχύει τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Και όμως έρχονται επενδυτές στην Κύπρο

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χ. Γεωργιάδη για την εξαγγελία Πούτιν έγιναν στο περιθώριο των εγκαινίων των γραφείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Κύπρο. Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Χ. Γεωργιάδης και ο πρόεδρος της EBRD Sir Suma Chakrabarti.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επενδύσεις της EBRD θα ενισχύσουν τις τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά τον μικρό επιχειρηματικό κλάδο. Η αναβίωση του τομέα αυτού είναι ζωτικής σημασίας για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο Sir Suma Chakrabarti.

Στη δική του ομιλία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η χρονική στιγμή της εμπλοκής της EBRD στην Κύπρο είναι η πλέον κατάλληλη, καθώς έδωσε ένα πολύ θετικό μήνυμα εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη βελτίωση των συνθηκών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μια εποχή που χρειαζόταν».

ΝΑΝΣΙΑ ΠΑΛΑΛΑ
 
Top