«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο πρόγραμμα, επί του παρόντος» σημείωσαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να επισκέπτεται τη Θράκη στο περιθώριο της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.


Ειδικότερα, κατά τις πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, η τουρκική πλευρά διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση πως ο πρωθυπουργός κ. Α. Νταβούτογλου επιθυμεί να επισκεφθεί τη Θράκη, συνοδευόμενος από την κυβερνητική αντιπροσωπεία που θα έρθει στην Αθήνα για τις ανάγκες του Συμβουλίου Συνεργασίας.

Προφανές είναι πάντως, ότι εφόσον αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, η επίσκεψη στη Θράκη στη συγκεκριμένη συγκυρία ενδέχεται να ακυρώσει το πολιτικό όφελος αποκλιμάκωσης της σωρευμένης έντασης στην περιοχή, που προωθεί η σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Το βράδυ της Δευτέρας έφτασε στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τουρκική ρηματική διακοίνωση(*). Αμέσως σήμανε συναγερμός. Πως θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας όταν η Άγκυρα δεν σταματά να προκαλεί τοσο στην Κύπρο όσο και τώρα που θέλει να στήσει φιέστα στην Θράκη;

Πως θα γίνει κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις μια συνάντηση κορυφής Σαμαρά - Νταβούτογλου;
 
Αυτό που επιχείρησαν οι Τούρκοι είναι να μας φέρουν προ τετελεσμένων αφού ενώ είχε οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Συνεργασίας εκβιάζουν με την στάση τους και φέρνουν σε δύσκολη θέση την Αθήνα.

(*) Η Ρηματική διακοίνωση χρησιμοποιείται στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις. Είναι το έγγραφο που ανταλλάσσεται μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών μίας Χώρας και των "εν τη Χώρα" διπλωματικών αντιπροσώπων (π.χ. Πρεσβευτών κ.λπ.) άλλων Χωρών.

Συνηθέστερες περιπτώσεις έκδοσης διακοινώσεων, ενδεικτικά, γίνονται όταν μία χώρα:
α) Αιτείται ή παρέχει κάποιες εξηγήσεις.

β) Καθορίζει συγκεκριμένες προθέσεις ή την ακολουθητέα στάση του σε περίοδο ανωμαλιών ή σε διεθνείς περιπλοκές.

γ) Διαμαρτύρεται έναντι έτερης Χώρας γι΄ αθέμιτες πράξεις οργάνων της (π.χ. παραβιάσεις κ.ά).

δ) Διακόπτει διπλωματικές σχέσεις.

ε) Κηρύσσει πόλεμο ή δηλώνει ουδετερότητα.
 
Top