Πληρέστερα γεωλογικά δεδομένα σε σχέση με το ενεργειακό δυναμικό της Κύπρου αναμένεται να δώσουν εναέριες γεωλογικές επισκοπήσεις για την ξηρά, τις οποίες μελετά το Υπουργείο Ενέργειας.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» που αφορά πρόταση για έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη στεριά, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχει ενώπιον του Υπουργείου μια πρόταση την οποία παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο για διεξαγωγή γεωλογικών επισκοπήσεων στην ξηρά δια αέρος.

«Κάτι που μας ενδιαφέρει τόσο όσον αφορά τη γεωλογία της Κύπρου, αλλά ενδεχομένως να μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε καλύτερα το ενεργειακό δυναμικό της χώρας και στην ξηρά. Είναι μια πρόταση την οποία επεξεργαζόμαστε, δεν θα πω περισσότερα γιατί είναι ακόμα υπό μελέτη και αν υπάρχει οτιδήποτε θα πάμε πίσω στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις τελικές αποφάσεις», ανέφερε μιλώντας ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι όπως υπάρχουν σήμερα στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου γεωλογικά δεδομένα, αναμένεται ότι με αυτές τις επισκοπήσεις θα δοθούν πληρέστερα γεωλογικά δεδομένα και για την ξηρά και ενδεχομένως και για την ακτή στο σημείο που συνδέεται η θάλασσα της Κύπρου με τη στεριά.

Ερωτηθείς για τις επικείμενες επαφές του στις Βρυξέλλες, κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα έχει στις 8 Δεκεμβρίου συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ενέργειας  Μάρος Σέφκοβιτς για να συζητήσουν τις δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ για εξεύρεση υδρογονανθράκων και τις προοπτικές της Κύπρου όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια να διευθετηθεί συνάντηση μεταξύ των τριών Υπουργών Ενέργειας Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ με τον κ. Σέφκοβιτς για να συζητηθούν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε η Επιτροπή να συμβάλει στις ενεργειακές υποδομές που χρειάζεται η Ανατολική Μεσόγειος. Απώτερος στόχος, είπε, είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής προς τις αγορές της Ευρώπης.

Θα ζητηθεί επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό, χρηματοδότηση από την ΕΕ μελετών για τον αγωγό μεταξύ Α. Μεσογείου, Κύπρου και Ελλάδας για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Μια μελέτη η οποία θα μας καταδείξει κατά πόσο είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος αυτός ο αγωγός και αυτή θα είναι η ουσία της συζήτησης μεταξύ των τριών Υπουργών και του Αντιπροέδρου της Επιτροπής», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ENI – KOGAS, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι συνεχίζεται η γεώτρηση κανονικά, ενώ κάποιες τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γεώτρηση είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζονται.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα της γεώτρησης θα ανακοινωθούν γύρω στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τον αγωγό για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι πέραν του γεγονότος ότι υπάρχουν δύο κράτη- μέλη της ΕΕ που εμπλέκονται στην προσπάθεια εκμετάλλευσης ευρωπαϊκών πόρων φυσικού αερίου, από την ώρα που η ίδια η ΕΕ έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη διεύρυνση των προμηθευτών της στον τομέα του φυσικού αερίου, θα πρέπει όχι μόνο να έχει τα οφέλη, αλλά να συμβάλει και να στηρίξει τις χώρες οι οποίες μπορούν να την βοηθήσουν να πετύχει αυτό τον στόχο.

Όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ, κ. Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία θα εντείνει τις αντιδράσεις της, όμως με μια σωστή στρατηγική, με σωστές κινήσεις και συμμαχίες, η Κύπρος μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να πετύχει τον στόχο της.

Ο κ. Λιλλήκας εισηγήθηκε όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στον τομέα της ενέργειας με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, να απασχολήσει το θέμα της ενέργειας και το Εθνικό Συμβούλιο, έτσι ώστε αυτό μεγάλο εθνικό ζήτημα να μείνει έξω από κομματική εκμετάλλευση ή κομματικές αντιπαραθέσεις «για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε με ενότητα, να πετύχουμε τους στόχους και να εξυπηρετήσουμε την πατρίδα μας».
 
Top