Το θέμα που κυριαρχεί στον γερμανόφωνο τύπο είναι η ομιλία του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς το Ρωσικό έθνος.


Η Frankfurter Allgmeneine Zeitung σχολιάζει σχετικά με την χθεσινή ομιλία του ρώσου προέδρου προς το έθνος. «Με τη δήλωση ότι η Κριμαία είναι τόσο ιερή για τους Ρώσους όσο το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ για τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους, ο Πούτιν ανυψώνεται στο επίπεδο ενός εθνικοθρησκευτικού λυτρωτή, για τον οποίο αυτή η χερσόνησος «έχει μια ιδιαίτερη ιερή σημασία» για τους Ρώσους. Αυτό είναι ρωσικό 'όπιο' για τον λαό… Στα δυτικά πρωθυπουργικά γραφεία αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο πονοκέφαλο πάντως είναι ποια συμβόλαια, ποιες αρχές και ποια σύνορα είναι ακόμα ιερά για τον Πούτιν».

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Καλύτερα θα ήταν για τη Ρωσία να δει την πραγματικότητα στα μάτια. Με την προσάρτηση της Κριμαίας και με τις συνεχείς απειλές ο Πούτιν χειροτερεύει την πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι συνέπειες ήταν εμφανείς και κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του σχετικά με το ρούβλι: το μεγαλύτερο χειροκρότημα το εισέπραξε ο ρώσος πρόεδρος κατά το πρώτο τέταρτο, όταν δικαιολογούσε την πολιτική του έναντι της Ουκρανίας και ορκιζόταν σύγκρουση με τη Δύση. Ήταν τα 15 λεπτά κατά τα οποία το ρούβλι σημείωσε την Πέμπτη τις μεγαλύτερες απώλειες».

Τέλος η Neue Osnabrücker Zeitung σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Με την έκκλησή του για εθνική περηφάνια, με τις ωμές θεωρίες συνομωσίας και με τις παράλογες συγκρίσεις των αντιπάλων του με τον Αδόλφο Χίτλερ ίσως να αυξάνεται η δημοτικότητά του στη χώρα του. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν αντιπερισπασμό από τα πραγματικά προβλήματα της χώρα».
 
Top