Ενδυνάμωση του δικομματισμού και περαιτέρω μείωση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία επιφέρουν οι τελευταίες πυκνές πολιτικές εξελίξεις. Σε συνδυασμό με τη διατήρηση της υπεροχής του αρχηγικού προφίλ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προοιωνίζεται μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, εφόσον στηθούν εντέλει πρόωρες κάλπες, τις οποίες οι πολίτες εξακολουθούν να μη θέλουν.

Στην έρευνα της Alco, η οποία έγινε το διάστημα από 18 έως 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά την άκαρπη πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή και ενώ κυριαρχούσε στην επικαιρότητα η υπόθεση Χαϊκάλη, η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (9-12 Δεκεμβρίου) κατά μία εκατοστιαία μονάδα. Η πρόθεση ψήφου για το μεγαλύτερο κόμμα της σημερινής Βουλής ανέβηκε από το 24% στο 25%, ψαλιδίζοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρουσίασε επίσης άνοδο κατά 0,7%, φτάνοντας από το 27,6% στο 28,3%.

Η μάχη για την τρίτη θέση


Η δικομματική ενίσχυση φαίνεται να συμπιέζει τα υπόλοιπα κόμματα και όλα δείχνουν ότι θα δοθεί σκληρή μάχη για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, την οποία διεκδικούν η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ το τοπίο θα γίνει πιο ασαφές όταν μπει στο εκλογικό παιχνίδι και το κόμμα που ετοιμάζεται να συγκροτήσει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Με βάση τα ευρήματα της Alco, στην παρούσα φάση τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,2% (-0,4%), που συγκρατεί το 73% όσων την ψήφισαν το 2012. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,6% (-0,4%), που έχει απολέσει το 62% των προηγούμενων ψηφοφόρων του, το Ποτάμι με 4,4% (+0,3%) και το ΚΚΕ με 4,2% (-0,2%), που έχει συσπείρωση της τάξης του 79%. Οριακά στο 3% (+0,1%) βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η συσπείρωση των οποίων είναι στο 38%, ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα μόνο οι Οικολόγοι φτάνουν στο 1,1% και όλοι οι υπόλοιποι (ΔΗΜ.ΑΡ., ΛΑΟΣ κ.λπ.) βρίσκονται κάτω από το 1% και περιλαμβάνονται στο ποσοστό 5,1% στο οποίο φτάνουν όσοι προτιμούν «άλλο κόμμα». Στο 2,3% ανέρχεται η πρόθεση για λευκό ψηφοδέλτιο, ενώ στο 4,2% φτάνουν όσοι προτίθενται να απόσχουν από τις κάλπες και στο 12,6% όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Με αναγωγή επί των εγκύρων η δύναμη των κομμάτων υπολογίζεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 30,3% (ποσοστό που με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων μπορεί να του αποφέρει 144 έδρες), Ν.Δ. 26,7% (με πιθανούς 83 βουλευτές), Χ.Α. 5,6% (18 έδρες), ΠΑΣΟΚ 4,9% (16 έδρες), Ποτάμι 4,7% (15 έδρες), ΚΚΕ 4,5% (14 έδρες), ΑΝ.ΕΛ. 3,2% (10 έδρες), άλλο κόμμα 5,5%, Οικολόγοι 1,2% και αναποφάσιστοι 13,4%.

Οι εκλογές


Θετικά για τις επιδιώξεις της κυβερνητικής παράταξης λειτουργεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξακολουθεί να είναι αρνητική στην προοπτική των πρόωρων εκλογών. Το 56% (από 54% στην προηγούμενη έρευνα) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, ενώ το 39% (από 37% που ήταν προ δύο εβδομάδων) έχει την άποψη ότι πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές. Πλειοψηφικά υπέρ της παράτασης του βίου της Βουλής τάσσονται οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (92%), της ΔΗΜ.ΑΡ. (70%) και του ΠΑΣΟΚ (69%), ενώ τις εκλογές προτιμά η πλειοψηφία όσων στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (81%), ΚΚΕ (71%), Χρυσή Αυγή (57%) και ΑΝ.ΕΛ. (56%). 
 
Top