Καθόλου εύκολο έτος θα είναι το 2015 για την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει σειρά μεγάλων προβλημάτων, τα οποία κρίνονται ως κεφαλαιώδη και «ζητήματα – κλειδιά» για το κατά πόσο το νέο έτος θα αποτελέσει και την απαρχή ενός νέου κεφαλαίου για την πορεία του κράτους ή θα το «αφήσει» εντός της δίνης και του φαύλου κύκλου της ύφεσης και χωρίς προοπτική.

Τούτο είναι αντιληπτό από το Προεδρικό και τον ίδιο τον Πρόεδρο, ο οποίος καθόλου τυχαία με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και την περιπέτεια υγείας του, έστειλε μήνυμα «εθνική ενότητας», προχωρώντας ένα βήμα παρά πέρα καλώντας τα κόμματα σε σχηματισμό «κυβέρνησης ενότητας», προσκαλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν ενεργά στο κυβερνητικό σχήμα. Κάτι που αν και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί και να γίνει αποδεκτό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Προεδρική πρόσκληση από μόνη της έχει ιδιαίτερη σημασία, πέραν της επικοινωνιακής πτυχής, και είναι άκρως συνδεδεμένη με τα τεράστια προβλήματα, τα οποία ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να αντιμετωπίσει με την αρχή του νέου χρόνου.

Ο πονοκέφαλος του Προέδρου

Πρώτο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει το Προεδρικό να επιλύσει, είναι το μεγάλο θέμα των Εκποιήσεων και κατ’ επέκταση τα του Τραπεζικού Τομέα, με τα «Κόκκινα Δάνεια» (ή μη εξυπηρετούμενα) όχι μόνο να μην μειώνονται αλλά τουναντίον να καταγράφουν αυξητική τάση. Ο Πρόεδρος προχώρησε σε αναπομπή του Νόμου που ακύρωνε τον Περί Εκποιήσεων, μετά από αφόρητες πιέσεις που δέχτηκε η Κυβέρνηση από ΔΝΤ και Τρόικα. Ωστόσο αυτό είναι μόνο ένα «μικρό κεφάλαιο» του όλου θέματος των Εκποιήσεων. Εκκρεμούν Νομοθεσίες για την Αφερεγγυότητα, για τις οποίες ουδείς μπορεί να «εγγυηθεί» πως αυτές θα εγκριθούν με τις πρόνοιες που απαιτεί η Τρόικα και συνεπώς και το Προεδρικό.

Παράλληλα, το Προεδρικό ετοιμάζεται να διαχειριστεί και ένα ουσιαστικό πρόβλημα που θα προκύψει εντός του 2015 αυτό των Εκποιήσεων, αφού πέραν των Νομοθεσιών, εντός του νέου έτους θα αρχίσει και η πρακτική υλοποίηση των Εκποιήσεων, με αποτέλεσμα να αναμένονται κοινωνικές αντιδράσεις.

Δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι το θέμα των Ιδιωτικοποιήσεων. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να προχωρήσει εντός των πρώτων μηνών του 2015 και στο θέμα των Ιδιωτικοποίησεων Ημικρατικών Οργανισμών. Πρόκειται για μια μνημονιακή υποχρέωση αλλά δεν αναμένεται ότι θα είναι «εύκολη υπόθεση» αφού η Κυβέρνηση δεν διαθέτει, ως γνωστόν, Κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παράλληλα η Κυβέρνηση θα πρέπει να «αναχαιτίσει» τις αναμενόμενες αντιδράσεις από πλευράς των επηρεαζόμενων υπαλλήλων, των οποίων οι Οργανισμοί θα ιδιωτικοποιηθούν, αφού μια πολύ πιθανή συνέπεια θα είναι η απώλεια θέσεων εργασίας. Επίσης, μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί και το ΓΕΣΥ.

Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για ένα τρίτο μεγάλο θέμα, με το οποίο η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη θα πρέπει να ασχοληθεί το 2015 και να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το πώς θα διαμορφωθεί και θα λειτουργεί πλέον το σχήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν και το θέμα αυτό είναι «εύκολο να λυθεί» κατά τρόπο ώστε η Κυβέρνηση να έχει στο πλευρό της και τους πολίτες, -εφαρμόζοντας ουσιαστικά την φόρμουλα των εμπειρογνωμόνων οι οποίοι προτείνουν την μείωση των Δήμων σε 10- δεν διαφαίνεται να υπάρχει αυτή η βούληση από πλευράς Κυβέρνησης, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να ικανοποιούσε την Κοινή Γνώμη αλλά θα δυσαρεστούσε Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, κάτι που δεν είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να πράξει.

Κυπριακό, Φυσικό Αέριο. Τα δυο αυτά «Κεφάλαια», διασυνδέονται πλέον μεταξύ τους παρόλο που η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία αποφεύγουν μια τέτοια παραδοχή. Ωστόσο η ένταση που προκλήθηκε τους τελευταίους μήνες με το τουρκικό NAVTEX, επιβεβαιώνει πως πλέον τα δυο θέματα διασυνδέονται μεταξύ τους, κάτι που αναγνωρίζεται και είναι ευρέως παραδεκτό και στους διπλωματικούς κύκλους.

Με την είσοδο του 2015 ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα του Κυπριακού, και το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, στην περίπτωση που η Άγκυρα δεν ανανεώσει το NAVTEX για περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ήδη διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πως με τον νέο χρόνο οι δυο πλευρές θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών και παρασκηνιακά λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση, να διαμορφωθούν δηλαδή εκείνες οι συνθήκες, ώστε και οι δυο πλευρές να επαναρχίσουν το διάλογο για την λύση του κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο ή Συμβούλιο Αρχηγών ώστε να συζητήσει με τους Πολιτικούς Αρχηγούς την κατάσταση όπως αυτή διαφαίνεται πως διαμορφώνεται και θα επιδιώξει την «συγκατάθεση» όλων των Κομμάτων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πηγή : onlycy.com
 
Top