Σιγή στο δάσος, παγερή οσμή εγκλήματος
Σύλληψη της στιγμής και ανθρωποθυσία
Τραγόμορφος επρόβαλε του μύθου νοσταλγός,
Σατανικά υπέροχος, ο Μέγας Παν.
Ώρα του δειλινού, το σκότος ανατέλλει
Και οι εξόριστοι της μέρας, οι Εωσφόροι
οι ποιητές ξυπνούνε,
Ηδονικά με βλέμμα κόκκινο, θολό τυραγνισμένο
Μια κίτρινη σελήνη που προβάλλει αντικρύζουν
Και τα στοιχειά της νύχτας ξαναζούνε
Οι μονομάχοι, οι κρεμασμένοι και οι συνωμότες.
Και αυτός στην μέση του ναού,
Στο κέντρο της τεράστιας αιμάτινης κηλίδας,
Στο βάθρο του βωμού,
Τραγόμορφος, σατανικά υπέροχος
Την ώρα δοξάζει της θυσίας
Των ευγενών ενστίκτων και της βίας
Αυτός ο αιώνιος κυβερνήτης, ο Μέγας Πάν

Το ποίημα του σημερινού ηγέτη της Χρυσής Αυγής αναφέρεται προφανώς σε θυσίες στο όνομα του αρχαίου θεού Πάνα, που εδώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος «ενσωματώνει» περιέργως σε τελετουργικά που δεν είναι και τόσο συνήθη στην αρχαία ελληνική θρησκεία. Χαρακτηριστικό είναι δεν το γεγονός ότι δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον Πάνα (και μάλιστα δις) «σατανικά υπέροχο». Τώρα, πως είναι δυνατόν η σατανική ιδιότητα να μπαίνει ως επίρρημα στο «υπέροχος», για τον θεό στον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν την πανίδα και τη δύναμη της ζωής, είναι άλλο θέμα....
Ο ίδιος ο ποιητής, πάντως, στο σημερινό πρόλογο για το βιβλίο του, που ακόμα και σήμερα είναι διαθέσιμο από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Χρυσής Αυγής δηλώνει περήφανος για τα ποιήματα της νιότης του, και «απαντά» σε όσους θέλησαν να τον «συκοφαντήσουν» όπως γράφει:

«Η προσπάθειά τους είναι τουλάχιστον κωμική για όσους γνωρίζουν από ποίηση, ποιήματα και στίχους. Κατ' αυτήν την έννοια όλοι οι μεγάλοι ποιητές της νεωτέρας Ελλάδος, οι οποίοι έγραψαν γεμάτους πάθος στίχους για τους Αρχαίους καιρούς, είναι... ανθέλληνες και γιατί όχι... σατανιστές! Τους απαντώ με την δεύτερη έκδοση των ποιημάτων αυτών και δηλώνω ότι ήμουν, είμαι και παραμένω αμετανόητα ΕΛΛΗΝΑΣ.»

Υπενθυμίζουμε ό,τι την εποχή που ο Νίκος Μιχαλολιάκος έγραφε την παραπάνω ωδή στον Πάνα-Σατανά, η Χρυσή Αυγή υπήρχε μόνο ως περιοδικό. Ο κ. Μιχαλολιάκος είχε ξεκινησει να το εκδίδει το 1980, για να αναστείλει την έκδοσή του προσωρινά το 1983. Ο λόγος; Ο νυν γενικός γραμματές της Χρυσής Αυγής είχε διοριστεί στην ηγεσία της νεολαίας της ΕΠΕΝ, με εντολή του έγκλειστου στον Κορυδαλλό δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου. Η ώρα της δημιουργίας της Χρυσής Αυγής ήρθε το 1985.

Έκτοτε ο Νίκος Μιχαλολιάκος συνέχισε τη συγγραφική του δραστηριότητα, με βιβλία όπως το «Οι Τελευταίοι Πιστοί» όπου αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στον θεωρητικό και αρχιπροπαγανδιστή του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκαίμπελς, ενώ τα μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται όλο και πιο συχνά ως νοσταλγοί του Χίτλερ.

Συμπτωματικό της πρότερης ενασχόλησης του Νίκου Μιχαλολιάκου με τον Εωσφόρο, είναι ίσως και το γεγονός ότι οι Ναζί από κάποιο σημείο και μετά είχαν αρχίσει να εισάγουν στην ιδεολογία τους μυστικιστικά στοιχεία, με πολλά ηγετικά στελέχη του Χίτλερ να είναι μέλη στην αποκρυφιστική οργάνωση Bril Society που υμνούσε τον Σατανά...

 
Top