Εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος θα αποχωρήσει από την σύνοδο των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών (G20) στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας νωρίτερα εξαιτίας της κριτικής που δέχτηκε από δυτικούς ηγέτες για τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Ο Πούτιν θα παραμείνει στη σύνοδο μέχρι την λήξη της αύριο το μεσημέρι, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax και πρόσθεσε ότι όλες οι συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος με τους ηγέτες στη σύνοδο μέχρι στιγμής αφορούσαν αποκλειστικά την Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα εξαιτίας της σύγκρουσης.

Οι συνομιλίες που είχε ο Πούτιν με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ διήρκεσαν αναπάντεχα πολύ. Όπως δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο διπλωμάτες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περισσότερο από μία ώρα στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν δέχτηκε κριτική για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση από αρκετούς ηγέτες στη σύνοδο, περιλαμβανομένων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ.

«Φαντάζομαι θα ανταλλάξουμε χειραψία, αλλά έχω μόνο ένα πράγμα να σας πω: πρέπει να φύγετε από την Ουκρανία», είπε ο Χάρπερ στον Πούτιν στη σύνοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Καναδού πρωθυπουργού Τζέισον ΜακΝτόναλντ.

Η απάντηση του Πούτιν στο σχόλιο του Χάρπερ δεν ήταν θετική, δήλωσε σε email του ο ΜακΝτόναλτ χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν απειλήσει με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων τη Ρωσία αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, γεγονός που επισκίασε τις συνομιλίες στη σύνοδο.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασαν το κοινό ενδιαφέρον τους για την αναθέρμανση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση που επλήγησαν από την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου, είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Κάμερον και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά όπου ο Πούτιν δέχτηκε πιέσεις να κάνει περισσότερα ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία διαφορετικά θα υποστεί περαιτέρω κυρώσεις.

«Το ουκρανικό ζήτημα ήταν εκ των πραγμάτων το μοναδικό αντικείμενο της συζήτησης, ωστόσο μίλησαν για τους θεμελιώδεις λόγους πίσω από την παρούσα ρήξη ανάμεσα στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και έναν αριθμό ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Κάμερον έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αναθέρμανση των σχέσεων αυτών και για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης που θα βοηθήσει στο να εγκαταλειφθεί αυτή η διάθεση αντιπαράθεσης», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Top