Στηριγμένη στην απαλλακτική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου του Μεσολογγίου για τον Μπαρμπαρούση, η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να εμφανίσει τη Δικαιοσύνη ως αρωγό στην προπαγάνδα της περί «πολιτικής δίωξης». Μόνο που συμβαίνει εντελώς το αντίθετο.


Πριν από λίγες μέρες εκδικαζόταν στο Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας η αγωγή που είχε καταθέσει η ναζιστική οργάνωση εναντίον του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». Με την αγωγή η Χρυσή Αυγή ζητούσε ένα εκατ. ευρώ για δημοσίευμα του γνωστού δημοσιογράφου Μάνφρεντ Ερτελ, στο οποίο αναφερόταν ως «δολοφονική συμμορία» (Mörderische Bande). Οταν η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφώνησε την υπόθεση, διαπιστώθηκε ότι μόνο οι εναγόμενοι και οι νομικοί τους παραστάτες ήταν παρόντες. Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής δεν υπήρχε κανένας. Ούτε εκπρόσωπος, ούτε δικηγόρος, ούτε οπαδός!

Η απουσία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι η ίδια η οργάνωση έχει κάνει σημαία της την αντίθεσή της με το συγκεκριμένο περιοδικό, ενώ τον Μάιο του 2013 είχε προβάλει με πηχυαίους τίτλους στον ιστότοπο και την εφημερίδα της την αγωγή. Η δίκη φυσικά θα αποβεί εις βάρος της οργάνωσης, εφόσον έμεινε ανυποστήρικτος ο ισχυρισμός ότι συκοφαντείται με τον τίτλο «δολοφονική συμμορία».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε λίγο καιρό, αλλά με την εξέλιξη αυτή αποδεικνύεται ότι παρά τους λεονταρισμούς της η οργάνωση δεν διαθέτει πραγματικά νομικά επιχειρήματα για να αποκρούσει τη βασική κατηγορία που τη βαραίνει, δηλαδή ότι πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ανταποκριτές γερμανικών μέσων ενημέρωσης που παρακολούθησαν τη διαδικασία απευθύνθηκαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής ζητώντας εξηγήσεις για την απουσία και δεν έλαβαν καμιά απάντηση. Η οργάνωση φρόντισε να εξαφανίσει τη δίκη από τα μέσα που ελέγχει.

Η αλήθεια, δηλαδή, είναι ότι η ίδια η Χρυσή Αυγή αισθάνεται ότι δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ τα ηγετικά της στελέχη επιχειρούν να απαλύνουν τις εις βάρος τους εντυπώσεις με συνεντεύξεις στις οποίες αρνούνται το ναζιστικό τους παρελθόν και ζητούν συγγνώμη για τη δράση τους, με τελευταίο παράδειγμα τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος απέδωσε σε δικό του «λάθος» την επίθεση του Τάγματος Εφόδου στον Μελιγαλά («Παρόν», 23.11).

Δημήτρης Ψαρράς
 
Top