Σε συζητήσεις προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή συμφωνία αναγνώρισης της Παλαιστίνης, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινιακής Αρχής βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας.

 Έτσι, μετά τη Σουηδία και τη Βρετανία, πολλαπλασιάζονται οι χώρες της Ευρώπης που αναγνωρίζουν -έστω και συμβολικά- το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης, εκφράζοντας εμπράκτως και τη δυσφορία τους για τη στάση του Ισραήλ, ειδικά στο θέμα των εποικισμών.

Σημειώνεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2015, η Ισπανία καταλαμβάνει για δύο χρόνια μία από τις θέσεις των μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανάλογο ψήφισμα προωθείται και στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Αριστερού Μετώπου. Οι σχετικές ψηφοφορίες θα γίνουν στις 28 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.

Στο κείμενο που συζητείται, όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, η Βουλή καλείται να προωθήσει την αναγνώριση του κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, επαναβεβαιώνοντας την πεποίθηση ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η συνύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. «Αυτή η αναγνώριση πρέπει να έρθει ως αποτέλεσμα των συνομιλιών των δύο πλευρών και να εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια και των δύο Κρατών.».

Ωστόσο, προσθέτει ότι αν οι συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος «είναι αδύνατες ή καθυστερήσουν αδικαιολόγητα, η αναγνώριση της Παλαιστίνης θα είναι το 'κλειδί' για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, σε μια από κοινού διαδικασία με τους εταίρους στην ΕΕ, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις δικαιολογημένες ανησυχίες, τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του Κράτους του Ισραήλ».
 
Top