Η Τουρκία, με πρωταγωνιστές τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βολκάν Μποζκίρ και του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλες, έχει επιδοθεί σε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο ασκώντας πιέσεις στην προσπάθεια της να ανατρέψει το κοινό ψήφισμα.

Οργιάζει η τουρκική προπαγάνδα

Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά κινείται σε όλα τα επίπεδα προσπαθώντας να αλλοιώσει το προσχέδιο του ψηφίσματος, ενώ αποκάλυψε ότι χθες απετράπη η υποβολή τορπολογίας η οποία θα έδινε δικαιώματα στην Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με την κα.Θεοχάρους στη σημερινή συζήτηση υπάρχει ενδεχόμενο να υποβληθούν προφορικές τροπολογίες που να αλλοιώνουν το ψήφισμα, ωστόσο όπως πρόσθεσε αν 40 ευρωβουλευτές ταχθούν εναντίον τότε αυτές οι τροπολογίες δεν μπορούν να περάσουν. Εγαζόμαστε είπε η κα. Θεοχάρους για αντιμετώπιση και αυτού του ενδεχομένου και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε αφού οι πλείστοι ευρωβουλευτές είναι καταπελτικοί για την Τουρκία.

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ξημερώνει καλή μέρα για την Κύπρο και ότι τελική θα εκδοθεί ένα ισχυρό ψήφισμα, ενώ επισήμανε ότι η τουρκική προπαγάνδα οργιάζει, ασκώντας πιέσεις και απειλές στην ευρωπαϊκή επιτροπή.

Σκληρή μάχη Κύπριων και Ελλήνων ευρωβουλευτών

Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές μαζί με τους Έλληνες δίνουν σκληρή μάχη ώστε να μην περάσουν οι τουρκικές θέσεις, εκτιμάται ωστόσο ότι το τελικό προσχέδιο του ψηφίσματος έχει ήδη δημοσιοποιηθεί κάτι που δεσμεύει κατά κάποιον τρόπο τις πολιτικές ομάδες αλλά και την ίδια την ευρωβουλή.

Το κοινό σχέδιο ψηφίσματος το οποίο ικανοποιεί ιδιαίτερα τη Λευκωσία, καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και συνδέει τη συνέχιση τους με την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.

Καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εκφράζει τη δυσαρέσκεια της Ευρωβουλής για την κλιμάκωση των απειλών και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ, ενώ υπενθυμίζει τη νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να συμμορφωθεί πλήρως προς τη δήλωση που εξέδωσαν η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, συμπεριλαμβανομένου του όρου ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης.

Εντονότατη κριτική στην Τουρκία

Πάντως, εντονότατη κριτική στην Τουρκία άσκησαν χθες βράδυ, τόσο ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν όσο και οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων για τις προκλητικές ενέργειες της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η θέση μας είναι πεντακάθαρη, αποτυπώθηκε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο και αναφέρει ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών μελών να συνάπτουν διμερείς συμβάσεις και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο κ. Χαν.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, δεν θα πρέπει να υπάρχουν απειλές, τριβές και προκλητικές ενέργειες που να βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. «Περιμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει δηλώσεις και ενέργειες που θα προκαλέσουν και νέες τριβές», είπε, ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» να μειωθεί η ένταση προς όφελος όλων των πλευρών. «Ταυτόχρονα ελπίζουμε η διερεύνηση και ενδεχόμενη εξόρυξη και εξαγωγή φυσικών πόρων να μπορέσει να συνεχιστεί προς όφελος όλων των Κυπρίων», τόνισε.

"Ξεκάθαρη θέση"

«Η συζήτηση δείχνει την ανάγκη για ταχεία διευθέτηση του Κυπριακού», είπε, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν επιδείξει και όραμα και θάρρος στις 11 Φεβρουαρίου με την κοινή δήλωση τους αλλά και το Σεπτέμβριο με την απόφασή τους να επιταχύνουν τις συζητήσεις, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τώρα πρέπει να βρουν ένα τρόπο να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις ανοίγοντας το δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος όλων.

Ο κ. Χαν διαβεβαίωσε ότι το όλο θέμα είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του, ενώ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσης συζητά με τις τουρκικές Αρχές.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η Τουρκία, ως χώρα με σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική, θα πρέπει να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και θα της ζητήσουμε να λογοδοτήσει γι’ αυτό.

Καλούν την Τουρκία να λογοδοτήσει

Μιλώντας εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ ανέφερε ότι υπάρχει το διεθνές δίκαιο και κατανοώ τους Κύπριους ευρωβουλευτές που διαμαρτύρονται γιατί στα χωρικά τους ύδατα έρχεται η Τουρκία και τους παρενοχλεί χωρίς να έχει το δικαίωμα. Μάλιστα από τη στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα επωφεληθούν και οι δυο κοινότητες από τα πιθανά έσοδα των φυσικών πόρων.

Ανησυχούμε πάρα πολύ για την παρουσία της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Βίκτορ Μποστινάρου, ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

"Απαράδεκτες ενέργειες"

Ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Τσαρλ Τάνοκ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας και την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ για τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή. Τάχθηκε υπέρ της απόδοσης της Αμμοχώστου, ενώ ζήτησε από την Άγκυρα να αναγνωρίσει και τα 28 κράτη μέλη.

Εκ μέρους των Φιλελευθέρων, ο Γιόχαν Βαν Βάαλεν είπε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία δουλειά στην ΑΟΖ της Κύπρου χωρίς την άδειά της. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και δεν μπορεί να συνεχίζει δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου, «τελεία και παύλα», υπέδειξε.

Η Γκάμπι Ζίμερ, πρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, καταδίκασε σφόδρα τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας. «Τι δουλειά έχει η Τουρκία στις νότιες ακτές της Κύπρου,” διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία προκάλεσε την κρίση αυτή και έχει την ευθύνη για την αποκλιμάκωση.
 
Top