«Τα κόκκινα φωτάκια αναβοσβήνουν στο ταμπλό της παγκόσμιας οικονομίας». Με αυτή την φράση ο Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε λίγο πριν πέσει η αυλαία της G20 στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας, για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ σαν αυτό που γονάτισε την παγκόσμια οικονομία πριν από έξι χρόνια.

Με άρθρο του στον Guardian ο βρετανός πρωθυπουργός κάνει λόγο μια επικίνδυνη αστάθεια, αβεβαιότητα και επιβράδυνση στην Eυρωζώνη που επηρεάζει ήδη την ανάπτυξη στη Βρετανία.

«Στη συνάντηση στο Μπρίσμπαν τα προβλήματα ήταν ορατά. Η Ευρωζώνη είναι στα πρόθυρα μιας τρίτης πιθανής ύφεσης, με υψηλή ανεργία, μείωση της ανάπτυξης και ορατό τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Οι αναδυόμενες αγορές, η οποία ήταν η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης κατά τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, επιβραδύνονται.

Παρά την πρόοδο στο Μπαλί, οι παγκόσμιες εμπορικές συνομιλίες έχουν σταματήσει, ενώ η επιδημία του ιού Έμπολα, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και παράνομες ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτούν ένα επικίνδυνο σκηνικό αστάθειας και αβεβαιότητας. Η βρετανική οικονομία, αντίθετα, αναπτύσσεται.

Μετά τις δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων ετών είμαστε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της G7, σε νέες επιχειρήσεις, ετήσια μείωση της ανεργίας και αύξησης της τα τελευταία τέσσερα χρόνια: περισσότερο από ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ μαζί . Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας, ευρύτερα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία αποτελούν ένα πραγματικό κίνδυνο για την ανάκαμψη μας.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από μια παγκόσμια ύφεση» λέει ο Κάμερον.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μεγαλύτερη αβεβαιότητα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να ταλαντευτεί στις πολιτικές της για την αντιμετώπιση του χρέους της. Αυτή η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση των επιχειρήσεων και των διεθνών επενδύσεων που θα εξασφαλίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, διατηρώντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα. Γι  αυτό και θα επιμείνουμε στο σχέδιο μας για το έλλειμμα και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούν τη νομισματική πολιτική για τη στήριξη της ανάπτυξης, χωρίς την προσθήκη σε δανεισμό ή χρέος.

Η προειδοποίηση του Κάμερον, σχολιάζει ο Guardian έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ ότι η στασιμότητα στοιχειώνει την Ευρώπη. Από το Μπρίσμπαν η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε φόβους ότι η δημοσιονομική λιτότητα για τη μείωση του υψηλού χρέους, η χαμηλή ανάπτυξη και η ανεργία μπορεί να γίνουν ο κανόνας στην Ευρώπη.
 
Top