Πέραν από τις πολεμικές ιαχές της Άγκυρας, η τουρκική πλευρά αρχίζει πλέον να παραδέχεται πως τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο διαφοροποιούνται εναντίον της Τουρκίας και με την Ελλάδα να κερδίζει αυτά για τα οποία για χρόνια επεδίωκε η τουρκική κυβέρνηση.

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα την τουρκική πλευρά -όπως φαίνεται και μέσα από το χθεσινό δημοσίευμα της «Cumhuriyet»- είναι οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας σ' ό,τι αφορά στις συμφωνίες για καθορισμό της μέσης γραμμής μεταξύ των αποκλειστικών ζωνών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Οι απώλειες της Τουρκίας και τα αντίστοιχα οφέλη για την Ελλάδα και την Κύπρο καταγράφονται με ένα άκρως δεικτικό τρόπο από την «Cumhuriyet». Συγκεκριμένα, σημειώνει πως «δεν έχει μείνει κανένας σύμμαχος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και προθέτει πως με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Συρία οι σχέσεις της χώρας τους είναι κακές. Συνεχίζοντας η εφημερίδα θεωρεί πως λόγω αυτών των κακών σχέσεων της Τουρκίας με τις άλλες χώρες της περιοχής, κερδισμένη βγήκε η Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσα από τη συμμαχία της με την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Προχωρώντας στο τι σημαίνει πρακτικά οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, η τουρκική εφημερίδα διερωτάται εάν και το Καστελόριζο έχει 200 ναυτικά μίλια θαλάσσια περιοχή. Υποδεικνύει στη συνέχεια πως αν η γραμμή του Καστελόριζου ενωθεί με τη γραμμή της Κρήτης και της Ρόδου, «τότε η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ελληνική θάλασσα». Για να καταλήξει στο συγκεκριμένο σημείο λέγοντας πως «σύμφωνα με την πιο πάνω θεωρία, η Τουρκία περιορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια».

Οι Τούρκοι παραδέχονται την ίδια ώρα και ήττα από πλευράς Κύπρου. Γράφει πως το 2004 προχώρησε στον καθορισμό ΑΟΖ, στη συνέχεια έδωσε άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων σε 13 περιοχές και έκανε συμφωνίες οριοθέτησης με Ισραήλ, Λίβανο και Αίγυπτο. Ακολούθως υπέγραψε συμφωνίες με αμερικανικές, γαλλικές και ολλανδικές εταιρείες. «Τώρα η Τουρκία τρέχει να βγάλει την μπάλα από τα δίχτυά της για το γκολ που δέχθηκε» καταλήγει το δημοσίευμα.

Στο Κάιρο οι εξελίξεις στην περιοχή καταγράφονται καθημερινά από τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης. Γεγονός που αποτυπώνει τη σημασία που δίνει η γειτονική χώρα στη συμφωνία της με Κύπρο και Ελλάδα.

Ενδεικτικά τα δημοσιεύματα σε μεγάλης εμβέλειας εφημερίδες του Καΐρου όπου σημειώνεται η αντίδραση της Τουρκίας στην τριμερή συνεργασία και παράλληλα καταγράφονται δηλώσεις αξιωματούχων της Αιγύπτου όπου αναφέρονται σε τουρκικές ενέργειες που παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ανδρέας Πιμπίσιης
 
Top