Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε αυτό.
Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση του σχεδίου με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας – παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
«Καθώς εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει την άδεια της Βουλγαρίας, σκεφτόμαστε ότι στην παρούσα κατάσταση η Ρωσία δε μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου», σημείωσε ο Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου που πωλεί στην Τουρκία κατά 6%, αρχής γενομένης από το 2015, και ότι έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία «με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες της».
«Θα προχωρήσουμε σε μια μείωση ύψους 6% στις τιμές του φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου» 2015 για την Τουρκία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Πέρσι διατέθηκαν στην Τουρκία 13,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου μέσω του αγωγού Blue Stream.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να οικοδομήσει έναν κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και να την αποζημιώσει για την εγκατάλειψη των σχεδίων του South Stream.
Σχόλιο AntiXA2014 :
Οι εκκρεμότητες της Ρωσίας με τη Βουλγαρία δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον South Stream.
Στις 7 Δεκεμβρίου του 2011, η Βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσημη αποχώρησή της από το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, προτείνοντας αμοιβαία υποχώρηση όλων των εταίρων (Βουλγαρίας, Ρωσίας, Ελλάδας).
Αυτή η ανακοίνωση του τότε υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας Σιμεόν Ντγιάνκοβ, εξόργισε τον υπουργό ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σμάτκο, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως το Κρεμλίνο προτίθεται να ζητήσει «αντιστάθμισμα» από τη Σόφια ως «ικανοποίηση» αφού σύμφωνα με τον Ρώσο επίσημο, «πρέπει να πραγματοποιηθεί απογραφή των δαπανών που έγιναν και σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες θα προβληθούν στη βουλγαρική πλευρά για εξόφληση».
Mία δήλωση όλο νόημα, που ουσιαστικά είχε προαναγγείλει την έναρξη διπλωματικής, οικονομικής και όχι μόνο, σύγκρουσης με τη Βουλγαρία, καθώς η γειτονική μας χώρα αποφάσισε να αποχωρήσει και επίσημα – μετά από 15 χρόνια ζωής του συγκεκριμένου στρατηγικής σημασίας ενεργειακού σχεδίου – από την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.
Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Ρωσική εταιρεία Atomstroyexport απαιτεί από τη Βουλγαρία οικονομικές αποζημιώσεις επειδή η χώρα ματαίωσε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε:
"Τα ποσά που απαιτεί η Atomstroyexport περιλαμβάνουν το κόστος όλων των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν για το πρόγραμμα, το κόστος του υλικού, τις απώλειες και τα λοιπά. Το συνολικό ποσό των νέων αποζημιώσεων ανέρχεται σε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ», ανακοίνωσε η Atomstroyexport.
Τελικά, μάλλον "κάτι τρέχει με τους δίπλα"........