Σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έπεσε σήμερα το ρούβλι παρά την δραματική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας με στόχο την ενίσχυση του νομίσματος. Το ρούβλι έχει καταγράψει φέτος απώλειες άνω του 55% έναντι του δολαρίου, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ στη Μόσχα, με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Το ρούβλι δεν μπόρεσε να κρατήσει τα κέρδη που κατέγραψε μετά τη δραματική αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 10,5% στο 17%, γεγονός που δείχνει ότι η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου ξεπερνά την προσπάθεια της Μόσχας να αντιμετωπίσει την νομισματική κρίση, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως γράφει σήμερα το RT, μέσα σε μία ημέρα, το ρωσικό νόμισμα έχασε περίπου 20% της αξίας του, καταγράφοντας χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ (με την ισοτιμία στα 93,5 ευρώ ή 75 δολάρια ΗΠΑ).

Το χρηματιστήριο καταβαραθρώθηκε με πτώση 15% στις 2.30 (ώρα Μόσχας) και η απόδοση των 10ετών ρωσικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες και ξεπέρασε το 15% για πρώτη φορά.

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, δυσκολεύεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων την τελευταία 6ετία, εν μέσω κυρώσεων για την Ουκρανία και της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου.

Το κόστος της υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος είναι βαρύ, καθώς ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλό 3ετίας και πλέον και οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος μειώνουν τα διαθέσιμα της χώρας.

Το συναλλαγματικό απόθεμα της Ρωσίας μειώθηκε στο χαμηλό 5ετίας ποσό των 416 δισ. δολαρίων, ενώ η
κεντρική τράπεζα δαπάνησε πάνω από 80 δισ. δολάρια φέτος στην προσπάθεια να συγκρατηθεί η μεγαλύτερη υποτίμηση του νομίσματος από το 1998.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο και τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το 50% περίπου των εσόδων του προϋπολογισμού της. Άλλωστε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Βέντεφ, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα μπορεί να εισέλθει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2015, για πρώτη φορά από το 2009, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε στις 4 Δεκεμβρίου από την κυβέρνηση και την Kεντρική Tράπεζα να συνεργασtούν για να στηρίξουν το νόμισμα, εξαγγέλλοντας «σκληρά» μέτρα κατά των κερδοσκόπων.
 
Top