Η ασφάλεια στην Ευρώπη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνον μαζί με τη Ρωσία» δήλωσε σήμερα από την Πολωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επικρίνοντας ωστόσο παράλληλα την την πολιτική του «νόμου του ισχυρού» που όπως είπε εφαρμόζει η Ρωσία, αναφερόμενη στην ουκρανική κρίση.

Σχολιάζοντας τις δυτικές κυρώσεις, η Μέρκελ είπε ότι «δεν αποτελούν αυτοσκοπό» και πως επιβλήθηκαν «μόνον όταν κατέστησαν αναπόφευκτες».


Η Γερμανία, πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, θα συνεχίσει να επιδιώκει τον διάλογο με τη Ρωσία.

«Για εμάς οι γειτονικές χώρες είναι εταίροι, όχι σφαίρες επιρροής», επέμεινε σήμερα, αναφερόμενη στην κατηγορία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεμβαίνει στις γειτονικές της χώρες. «Πιστεύουμε στην ισχύ του δικαίου, όχι στο δίκαιο του ισχυρού», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Η Μέρκελ έκανε αυτή τη δήλωση στην Κσίζοβα, στη νοτιοδυτική Πολωνία, κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την 25η επέτειο από την ιστορική συμφιλίωση της Γερμανίας με την γειτονική της χώρα, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα διέρχονται τη σοβαρότερη κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω του ρόλου που προσάπτεται στη Ρωσία στην ουκρανική σύρραξη.

Στην Κσίζοβα ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ είχε παραστεί σε μια θεία λειτουργία την 12η Νοεμβρίου 1989, δύο ημέρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, μαζί με τον πρώτο μη κομμουνιστή πρωθυπουργό της σύγχρονης ιστορίας της Πολωνίας, τον Ταντέους Μαζιοβιέτσκι. Η συνάντηση εκείνη είχε ερμηνευθεί ως επίδειξη της βούλησης των δύο πλευρών να προωθήσουν τη «συμφιλίωση» τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς δήλωσε: «δεν είμαστε όμηροι της ιστορίας μας», επιχειρηματολογώντας ότι οι δύο χώρες, η Πολωνία και η Γερμανία, κέρδισαν πολλά μετά τη συμφιλίωση. «Όταν συναντιόμαστε τώρα το κάνουμε ως γείτονες, εταίροι και φίλοι».

«Ασφάλεια στην Ευρώπη μόνο μαζί με την Ρωσία»

Η Μέρκελ επανέλαβε νωρίτερα στην Πολωνία ότι «η ασφάλεια στην Ευρώπη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνον μαζί με τη Ρωσία». Η καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε επίσης απευθυνόμενη στους Πολωνούς, οι οποίοι ανησυχούν για την κατάσταση πέραν των ανατολικών τους συνόρων, ότι «η αλληλεγγύη του NATO αφορά όλα τα μέλη του» και ότι η Γερμανία θα εφαρμόσει την αρχή αυτή στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο.

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκρινε ότι δεν υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο στην προσπάθεια του Βερολίνου να αποκαταστήσει μια «εποικοδομητική σχέση» με τη Μόσχα.

«Δεν υφίσταται καμιά αντίφαση ανάμεσα στο να τάσσεται (η Γερμανία) υπέρ μιας πιο σθεναρής πολιτικής από μέρους του NATO και ταυτόχρονα να επιδιώκει μια πιο εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία», είπε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Όμως το προαπαιτούμενο είναι να έχουμε ένα ισχυρό, ενωμένο NATO, και ότι συνεχίζουμε να διατηρούμε το NATO ισχυρό επενδύοντας στη συλλογική μας άμυνα», προσέθεσε.

Η Γερμανία είναι ένας «πιστός και ισχυρός σύμμαχος», υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ. Η χώρα αυτή είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας από το 1955 και έχει λάβει μέρος σε πολλές από τις αποστολές της. «Η Γερμανία πράγματι συνεισφέρει στην κοινή μας άμυνα», τόνισε ο ΓΓ του NATO
 
Top