Γιάννης Μανιάτης
Επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες με προφανή σημασία για τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας μας πραγματοποιεί από Δευτέρα ο Γιάννης Μανιάτης. Με τον φάκελο του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στα 20 οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος και νοτίως της Κρήτης ανά χείρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα επιδιώξει να πείσει τους εκπροσώπους των εταιρειών που θα συναντήσει ότι πρέπει «να αγοράσουν Ελλάδα».

Στο πρόγραμμα του Γιάννη Μανιάτη περιλαμβάνονται, πέραν των συναντήσεων με επιχειρηματίες από τον χώρο της ενέργειας και συγκεκριμένα των υδρογονανθράκων, επαφές με τον υπουργό Ενέργειας Ερνέστο Μινίζ αλλά και με την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης Κάθριν Νόβελι.

Αναμφίβολα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή εκφράζεται με την παράνομη δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος Μανιάτη, θα επιδιώξει να πείσει ότι αποτελεί «όαση» γεωπολιτικής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο.

Η Αθήνα, λόγω και της συμμετοχής στον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο μέσω του αγωγού ΤΑΡ, έχει ενισχύσει τη θέση της στην ενεργειακή σκακιέρα. Καθώς μάλιστα καταβάλλεται προσπάθεια να τονωθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ελλάδα μπορεί μέσω ΤΑΡ και μέσω των διασυνδετήριων αγωγών προς Βουλγαρία αλλά και Ρουμανία να βοηθήσει τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να βρουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης αναμένεται να παρουσιάσει όλο το πακέτο ελληνικών πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν την επέκταση της Ρεβυθούσας, την κατασκευή άλλου ενός σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα, την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης στην Καβάλα και φυσικά το δυναμικό του στόλου των ελλήνων εφοπλιστών που μπορούν να μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο ίσως ευκολότερα από κάθε άλλον. Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ένα ενεργειακό κόμβο στην περιοχή που εφόσον συνδυαστεί με το σχέδιο για έναρξη λειτουργίας ενός χρηματιστηρίου ενέργειας θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν πολύ τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη.

Πηγή: newpost.gr
 
Top