Στο υψηλότερο σημείο της τριετίας 2012 - 2014 βρίσκεται η πόλωση του εκλογικού σώματος σύμφωνα με έρευνα του Γ. Μαυρή της Public Issue, που εκτιμά τον "νέο δικομματισμό" στο 65,5%, δηλαδή στα προ μνημονίου επίπεδα του "παλιού", το 2010.
Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υποχώρηση του Οκτωβρίου, επανακάμπτει τον Νοέμβριο (+3%), προσεγγίζοντας το 38,5%.
Από την άλλη πλευρά, η πρόθεση ψήφου στη ΝΔ παραμένει αμετάβλητη στο 27% τον Νοέμβριο, ενώ μετά την υποχώρηση του καλοκαιριού, η επιρροή της έχει επανακάμψει στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου.
Όσον αφορά το κλίμα στην κοινή γνώμη, οι πολίτες δεν πείθονται ότι θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις ζωές τους τα θετικά στοιχεία του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, καθώς μόλις 6% θεωρεί πως η κρίση υποχώρησε.
Ως προς τις τάσεις, η κοινωνική προσμονή για αλλαγή έχει προσλάβει τη μορφή γενικευμένου και πολυσυλλεκτικού εκλογικού ρεύματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το άρθρο. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι "παλαιοί" ψηφοφόροι του κόμματος (Ιουνίου 2012) αντιπροσωπεύουν μόνον το 57% του σημερινού εκλογικού του ακροατηρίου.
Αυτό σημαίνει ότι 4 στους 10 σημερινοί ψηφοφόροι του προέρχονται από άλλους κομματικούς χώρους, γεγονός που σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή εκλογική και πολιτική διεύρυνση.
Το άρθρο αναφέρει επίσης πως δεν θα πρέπει να διαφεύγει την προσοχή το γεγονός ότι οι παραπάνω διεργασίες συντελούνται σε συνθήκες ενίσχυσης της πολιτικής απάθειας και ότι η κοινωνική συμμετοχή σε πάσης φύσεως κινητοποιήσεις έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Μετά την έξαρση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, στη διετία 2011-12, παραμένει σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα της τετραετίας 2011-14.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών