Η ρωσική ηγεσία δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της Νοτιανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου της Ρωσίας, Γιούρι Ουσακόφ, αλλά είναι σίγουρο ότι θα τις εκμεταλλευτεί.

Αν και η Μόσχα δεν προτίθεται, ως όλα δείχνουν, να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών στη ΝΑ Ουκρανία, θα τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον για την υλοποίηση των δικών της γεωπολιτικών στόχων, εκτιμούν ρώσοι πολιτικοί αναλυτές.

Ο κ.Ουσακόφ παρουσίασε την επίσημη θέση της Μόσχας σχετικά με τις εκλογές στις αυτοανακηρυχθείσες νοτιοανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας. Επίσης, στη σύντομη αλλά περιεκτική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, γίνεται λόγος για «σεβασμό» του εκλογικού αποτελέσματος. Ο βοηθός του προέδρου τόνισε πως το νόημα των λέξεων «σεβόμαστε» και «αναγνωρίζουμε», δεν είναι το ίδιο. «Πρόκειται για διαφορετικές λέξεις, και η λέξη “σεβόμαστε” επιλέχθηκε ειδικά, καθώς, καταρχήν σεβόμαστε τη βούληση των ψηφοφόρων», είπε χαρακτηριστικά.

Πριν από τις εκλογές στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι «θα αναγνωρίσουμε φυσικά τα αποτελέσματά της». Ωστόσο, μετά το πέρας των εκλογών της 2 Νοεμβρίου, η ρητορική του ρωσικού ΥΠΕΞ διαφοροποιήθηκε. Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει: «Σεβόμαστε την ετυμηγορία των κατοίκων του νοτιοανατολικού τμήματος. Οι εκλεγέντες αντιπρόσωποι έλαβαν την εντολή να επιλύσουν πρακτικά ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση της φυσιολογικής ζωής στις περιφέρειες. Δεδομένης της διεξαγωγής των εκλογών είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν δραστήρια βήματα για την καθιέρωση ενός σταθερού διαλόγου ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και τους εκπροσώπους του Ντονμπάς στο πνεύμα των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στο Μινσκ».

Να σταματήσει η προέλαση της Δύσης

Το Κρεμλίνο προσεγγίζει την κατάσταση στην Ουκρανία από τη σκοπιά των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας, πολύ σημαντικό εκ των οποίων είναι να μπεί ένα τέλος στα 25 χρόνια επέκτασης της Δύσης σε σφαίρες ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία, ανέφερε στη RBTH ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Πμυντικής πολιτικής, Σεργκέι Καραγκάνοφ.

«Το Κρεμλίνο -τονίζει- χρησιμοποιεί όλες τις μεθόδους αγώνα που θεωρεί απαραίτητες. Όλα τα βήματα που πραγματοποιεί η Ρωσία, μεταξύ αυτών και τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ και ο “σεβασμός”, αλλά όχι η “αναγνώριση”, αποτελούν μέρος αυτής της στρατηγικής. Η Μόσχα δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει τις εκλογές, καθώς αυτό θα σήμαινε την αναγνώριση των ΛΔ του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ». Ο Καραγκάνοφ εκτιμά ότι η Μόσχα θέλει να συνεχίσει να έχει τα χέρια της ελεύθερα και να επιβάλλει στους ξένους εταίρους της νέους κανόνες του παιχνιδιού, αντί του παιχνιδιού χωρίς κανόνες. «Οι Δυτικοί εταίροι μας θα ψάχνουν εναγωνίως τρόπους απάντησης στα βήματα του Κρεμλίνου. Η Ρωσία στο εξής θα “μοιράζει την τράπουλα”, και η Δύση θα αντιδρά. Προηγουμένως, συνέβαινε το αντίθετο», παρατηρεί ο ειδικός.

Ανεπίσημη, αλλά ουσιαστική υποστήριξη

Από τη μεριά του, πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσένκο πρότεινε την άρση του νόμου για το ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Το παρόν διάστημα, το κείμενο σχετικά με την άρση αυτού του καθεστώτος εξετάζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας. Ο νόμος περί ειδικού καθεστώτος είχε αποτελέσει σημείο τριβής από τον καιρό ακόμη των διαπραγματεύσεων στο Μινσκ. Η καθεμιά από τις αντιμαχόμενες πλευρές ερμήνευσε τη συμφωνία με τον δικό της τρόπο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κιέβου, οι εκλογές στην περιοχή διεξήχθησαν ένα μήνα νωρίτερα και παραβιάζουν τα όσα συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες.

Ο επικεφαλής του Κέντρου διεθνούς ασφάλειας του Ινστιτούτου παγκόσμιας οικονομίας και διεθνών σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αλεξέι Αρμπάτοφ, ανέφερε στη RBTH ότι «η Ρωσία δεν θα συνεργαστεί με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά θα τις βοηθήσει, και όχι μόνο με αποστολές υλικής ανθρωπιστικής βοήθειας». Σύμφωνα με τον αναλυτή, επίσημα η Μόσχα δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Δημοκρατιών, διότι το συγκεκριμένο βήμα θα είναι αφενός μεν αντίθετο με τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ, τη μοναδική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, και αφετέρου με το μηχανισμό αποφυγής ενός Ψυχρού πολέμου και επιστροφής στη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, ΕΕ και ΗΠΑ.

Στόχος, ο πολιτικός έλεγχος του Ντονμπάς

«Οι εκλογές -σημειώνει ο Αρμπάτοφ- πραγματοποιήθηκαν με σύνθημα την “ανεξαρτησία”, στην οποία αναφέρονται ευθέως οι ηγέτες των ΛΔ του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Στα συμφωνηθέντα του Μινσκ ορίζεται ξεκάθαρα ότι και οι δυο αυτές περιοχές της Ουκρανίας θεωρούνται τμήμα της χώρας, έστω και με ειδικά δικαιώματα και με μια συγκεκριμένη αυτονομία». Το μέλος της Ακαδημίας τόνισε πως η ακεραιότητα του κράτους και το ειδικό καθεστώς της περιοχής προσδιορίστηκαν στο τρίτο και στο ένατο εδάφιο της συμφωνίας του Μινσκ, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθούν πλήρως με το νόμο για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς (στις 18 Οκτωβρίου το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ειδικού καθεστώτος στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). «Επομένως -αναφέρει ο ειδικός- το να σέβεσαι τις εκλογές είναι εντελώς διαφορετικό από το να αναγνωρίζεις τους νικητές ως νόμιμους ηγέτες Δημοκρατιών. Η Ρωσία δεν θα το κάνει αυτό, ένα τέτοιο βήμα θα οδηγήσει στην οριστική ρήξη των σχέσεων με την Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν επιδιώκει να αποσπάσει το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ από την Ουκρανία, αλλά επιθυμεί να αναλάβει τον πολιτικό έλεγχο στις δυο αυτές περιφέρειες. Ειδικότερα, ο Αρμπάτοφ αναφέρει ότι «σκοπός είναι οι δυο αυτοί θύλακες να παραμείνουν τμήμα της Ουκρανίας, αλλά υπό τον έλεγχο, την επιρροή και την προστασία της Μόσχας. Πρόκειται ένα μοχλό με τον οποίο το Κρεμλίνο θα επιδιώξει να συγκρατήσει το Κίεβο από βήματα προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Συνεπώς, από αυτό προκύπτει η πολύ λογική θέση, ότι δηλαδή “σεβόμαστε” την επιλογή, αλλά δεν “αναγνωρίζουμε” τη νομιμότητα αυτών των αρχών».
 
Top